Discutam astfel de uleiuri vegetale (jojoba, migdale, avocado, etc) si uleiuri esentiale sau volatile (bergamot, lavanda, ylang, etc).
Pur - uleiul in cauza nu a fost amestecat cu alt ulei, nu a fost alterat prin nicio aditionare chimica sau proces tehnologic care sa afecteze continutul sau.
Bio / organic - uleiul este extras din plante provenind din cultura bio, adica fara adaos de pesticide, erbicide, fungicide, ingrasaminte chimice sau activatori de crestere.
Natural - este un ulei 100% natural
Uleiurile vegetale industralizate produse pentru industria alimentara sunt uleiuri care au avut parte de o serie lunga de operatiuni care vizeaza eliminarea unor ingrediente ca: ceruri, gume, lecitina, acizi grasi liberi, mono acilgliceroli, compusi colorati, compusi volatili (miros), pesticide, etc. Principalele operatiuni aplicate in industrie sunt: extractia cu solventi (separarea de solide), filtrarea si centrifugarea cu apa la 80° (eliminarea elementelor solubile), neutralizarea acizilor liberi cu hidroxid sau carbonat de sodiu, albirea cu paminturi argiloase, dezodorizarea in autoclava. Un ulei tratat poate contine urme/reziduuri ale substantelor cu care a fost prelucrat si poate avea efecte asupra pielii mai sensibile. Una din probleme majore ale uleiurilor vegetale este conservarea (voi detalia in viitor acest subiect).
Ideal este ca uleiul in cauza sa poarte mentiunea ulei vegetal natural, pur, bio. Acestea 3 nu sunt sinonime iar ca producator poti jongla foarte mult cu legislatia. Iata cateva exemple:
- un ulei bio de lavanda poate proveni din extractia unui tip de lavanda bio sau poate fi un amestec de mai multe uleiuri de lavanda din diverse regiuni (tot bio) sau lavanda diluata cu lavandin (mult mai ieftin)
- un ulei natural de trandafir poate proveni si din amestecul unui ulei esential de roze cu molecule de geraniol sau citronelol tot de provenienta naturala (acestea sunt componente majore si pot fi produse prin sinteza chimica sau extrase din alte plante ca geraniu, palmarosa, etc).
Datorita faptului ca tot mai multe ingrediente aflate intr-un extract vegetal sunt accesibile prin sinteza in cosmetica moderna se prefera termenul de ingredient botanic care atesta ca acel extract este de provenienta vegetala si nu un amestec cu artefacte de sinteza.
Daca la ingredientul natural, acesta trebuie sa fie 100% natural, atentie insa ca in cazul cosmeticelor cu mentiunea BIO legislatia este diferita, procentul fiind de 95%. Aceasta ne arata inca o data cat de importanta este cunoasterea legislatiei si ca in the real world "natural" nu este o notiune de dictionar ci una data de text de lege.
Atunci cand cumparati uleiuri vegetale pentru a realiza masti sau creme cosmetice simple e important sa va ghidati dupa urmatoarele elemente pe eticheta.
Nerafinat (non raffinée)
Presat la rece (pressée à froid)
Virgin (vierge)
Prima presare (première pression)
Bio (biologique)
Ti-a placut articolul? Inscrie-te pentru noutati parfumate exclusive de la Paris si nu uita sa activezi emailul.
